Workshop
beeldhouwtechnieken


Plaats:    Luchtenburg 52, Ingen
Tel.:        0344 602828
Tel.:        06 10830801

Data:      12 t/m 16 en 24 augustus 2019
Tijd:       10.00 � 16.00 uur
Kosten: €280,- ( excl. materiaalkosten )
Docent: Jan Dikhoff
 
Inschrijfformulier: Klik hier Webformulier: Klik hier



 

Programma:
Deze week kan men werken met de volgende materialen:

gips
Dit is een materiaal met vele mogelijkheden. Zo kan er b.v. een beeld direct van gips gemaakt  worden. Hierbij kan men andere materialen zoals ijzerdraad, gaas, jute, polystyreen en hout als ondersteuning gebruiken.
Het is ook mogelijk een gipsen mal van een beeld, dat eerst geboetseerd is, te maken. Deze mal kan later weer met gips worden volgegoten. Als men de gipsen mal weghakt, komt de geboetseerde vorm in gips te voorschijn.
Als het beeld niet helemaal naar tevredenheid uit de mal komt, kan d.m.v. het opbrengen en afhalen van gips worden doorgewerkt aan de vorm.

Meenemen:

plank (18 mm) 50x70 cm, plamuurmes, combinatietang, oude lappen, emmer, oude schoenen of laarzen en evt. oude houtbeitels.

aluminiumcement
Ook als het eindresultaat van aluminiumcement moet worden, gaan we eerst een beeld van klei boetseren. Hiervan maken we  een mal van gips, die later wordt volgegoten met cement.
Om goed te kunnen gieten met aluminiumcement, moet het beeld een massieve vorm hebben. Wanneer de vorm in gips kan worden gegoten, zijn er bij het vormgeven veel minder beperkingen.
Voor het boetseren hebben we twee tot drie dagen, de rest van de week hebben we nodig voor het afvormen en gieten.
Aluminiumcement heeft een uithardingtijd van 4 dagen nodig, daarom is er een dag voor het uithakken een week later gepland.

Meenemen:
zie gips.

hout
Deze week geef je de mogelijkheid een keer in een grote stam te hakken. Hierbij kan gewerkt worden naar een ontwerp of  taille directe. Naast de techniek van het hakken zal ook het snijden met een guts en het werken met een kettingzaag onderwezen worden.
Over de keuze van de houtsoort en de grootte van de stam is het raadzaam met mij contact op te nemen.

Meenemen:
 
houten klopper, gutsen en beitels (indien men die bezit) 

Steen
Er kan zowel in een harde of zachte steensoort worden gehakt. Het voordeel van een zachte steen is dat het technisch minder moeilijk is om het te bewerken.
De bewerking van een harde steen duurt uiteraard langer, maar er is ook elektrisch gereedschap aanwezig waarmee  het proces kan worden versneld. Er zijn verschillende soorten steen aanwezig, zoals speksteen, albast, serpentijn, marmer, diabaas en hardsteen.
Meenemen:
veiligheidsbril, steenhouwergereedschap (indien men dat bezit)

Rubbermal gieten
Als je  het van tevoren meldt, is het mogelijk een mal van siliconenrubber te maken. Het is raadzaam om het beeldje wat men wil afvormen eerst aan mij te laten zien, zodat we een inschatting van het proces en de kosten kunnen maken. Siliconenrubber kost € 35,- per kilo.

Meenemen:

het beeldje, plamuurmes, oude schoenen of laarzen, emmer om gips in aan te maken.


Neem ook een lunchpakket mee, wij zorgen voor de koffie en thee!